Gemakkelijk en snel vermogensbeheerders vergelijken

Zoekt u een vermogensbeheerders bij een Nederlandse bank, of liever bij een grote international speler? Wij vergelijken tientallen aanbieders voor u, gratis. Zo vindt u gemakkelijke de aanbieder die het beste bij u past.

Beroepenlijstje: wie gaat wanneer met pensioen?
De gemiddelde pensioenleeftijd van Nederlandse werknemers is 65 jaar en 8 maanden, wat drie maanden later is dan vorig jaar en vergelijkbaar...
Lees meer
15/3/2024
Hoe kan ik extra pensioen opbouwen?
Lijfrentesparen biedt de mogelijkheid om zelfstandig voor een pensioenaanvulling te sparen, vooral nuttig voor zzp'ers of werknemers zonder pensioenregeling, met fiscale voordelen zoals aftrek...
Lees meer
15/3/2024
Is beleggen met mijn lijfrente-uitkering wel verstandig?
Bij het plannen van je pensioen staat je de keuze tussen het zekere van sparen en het potentieel hogere rendement van beleggen. Het is essentieel je comfort met risico, je financiële behoeften...
Lees meer
15/3/2024

Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op elke interessante vraag

Waarom beleggen?

Beleggen levert op langere termijn aanzienlijk meer op dan sparen. Aandelen hebben een verwacht rendement van 7% wat u nooit door te sparen zult behalen.
Sparen betekent dat u inteert op uw vermogen, vanwege de invloed van inflatie en belastingen.

Als u voldoende spaarbuffer heeft, is het verstandig om in ieder geval een deel van uw vermogen te beleggen.
U kunt kiezen voor veiligere obligaties die per jaar enkele procenten minder renderen dan aandelen. Dat is nog altijd meer dan wat u krijgt door te sparen.
Beleggen hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Kies voor de beleggingsvorm die het beste bij u past.

De voordelen van beleggen

Door te beleggen wordt u deels eigenaar van bedrijven, en profiteert u direct mee met het succes van het bedrijf.Beleggen kan op vele manieren, door aandelen te kopen of beleggingsfondsen of obligaties. U kunt zelf bepalen hoeveel risico u wilt lopen.

De nadelen van beleggen

Beleggen is moeilijk als u zich druk maakt over schommelingen op de beurs.
U kunt beter alleen beleggen met geld wat u echt kan missen, en waar u emotioneel afstand van kunt nemen.

U kunt zelf kiezen hoeveel risico u wilt lopen. Aandelen kunnen in een jaar 50% in waarde dalen, maar over een periode van 10 jaar is er bijna altijd volledig herstel.
Als u dergelijke schommelingen te groot vindt, dan is een deel beleggen in obligaties verstandig. Obligaties dalen maximaal zo'n 15% per jaar.
Een combinatie van obligaties en aandelen is ook verstandig omdat obligaties en aandelen vaak in omgekeerde richting bewegen. Met een mix van aandelen en obligaties heeft u hierdoor weinig kans op grote verliezen.

Welke vormen van beleggen zijn er?

Er zijn twee hoofdvormen:
1. Zelf beleggen
2. Laten beleggen (vermogensbeheer)

1. Zelf beleggen. U kiest zelf individuele aandelen, en plaatst zelf orders. Dat kan relatief goedkoop, maar is best lastig en kost veel tijd.

2. Laten beleggen. Een vermogensbeheerder neemt het beleggen voor u uit handen. Dit klinkt duur, maar er zijn ook goedkopere varianten in de vorm van online vermogensbeheer op basis van standaardprofielen. Verwacht geen uitgebreid maatwerk, tenzij u hogere vergoedingen betaalt en veel geld inlegt.

Wanneer kan ik beter niet beleggen?

U kunt beter niet beleggen als u binnen een paar jaar geld nodig heeft, zoals voor de aankoop van een huis of als u bijna met pensioen gaat.

Ook als u weinig risico wilt lopen, en schommelingen van 20% te veel voor u zijn is beleggen minder geschikt. U kunt kiezen voor voorzichtig beleggen, waardoor schommelingen kleiner zullen zijn. Beleggen zonder schommelingen is echter niet mogelijk. Dan kunt u beter sparen.

Is online beleggen veilig?

Ja, maar let goed op. Ga in ieder geval nooit in zee met partijen die niet geregistreerd staan bij de AFM, dat is wel het absolute minimum. Zelfs de meeste cryptobedrijven staan bij de AFM vermeld.

Daarnaast, kies voor een aanbieder die in Nederland is gevestigd en aangesloten bij het klachteninstituut Kifid, wat lang niet voor iedere broker of vermogensbeheerder geldt. In Nederland is er streng toezicht op beleggingsinstellingen.

Met wie kan ik contact opnemen?

Als u vragen heeft over een aanbieder, kunt u het beste zelf contact opnemen met deze beleggingsinstelling. Finkompas vergelijkt vermogensbeheerders, maar hebben we geen inzicht in uw gegevens.