Hoe kan ik extra pensioen opbouwen?

Dirk Folkerts
11 Jan 2022
5 min leestijd

Lijfrente sparen

Zelf pensioen opbouwen met een lijfrente

Met een lijfrente kun je zelf sparen voor later. Dit biedt uitkomst als je bijvoorbeeld zzp’er bent en geen pensioenregeling hebt.

Een lijfrente bij elkaar sparen kan bij een bank of verzekeraar. Wanneer je de pensioenleeftijd bereikt, laat je het gespaarde kapitaal periodiek uitbetalen. Je ontvangt zo toch een aanvulling op de AOW-uitkering.

Bij een lijfrenterekening (banksparen) zijn de pensioenuitkeringen tijdelijk: ze lopen minimaal 5 en maximaal 30 jaar door. Met een lijfrenteverzekering kunnen de uitkeringen ook levenslang zijn.

Wat je kiest, kun je later nog beslissen, wanneer je laat uitbetalen. Tijdens het sparen hoef je je hier nog geen zorgen over te maken. Zolang je nog niet laat uitkeren, is switchen van aanbieder altijd mogelijk.

Je inleg is aftrekbaar

Het bedrag dat je inlegt om te sparen, is aftrekbaar van je inkomen. Dit levert je dus meteen een belastingvoordeel op. Er zit wel een grens aan wat je maximaal mag aftrekken in één jaar. Die grens heet de jaarruimte.

De jaarruimte is voor iedereen anders. Op de site van de belastingdienst kun je je eigen jaarruimte berekenen.

Ook is het mogelijk om de onbenutte jaarruimtes van de laatste 7 jaar in te leggen. Dat heet de reserveringsruimte. Meer inleggen dan dit heeft geen zin. Alles boven de jaar- of reserveringsruimte is niet aftrekbaar.

Verder ben je vrij om te storten zoveel als je zelf wil, en ook wanneer jij dat wil. Je hebt geen inlegverplichtingen.

Voor wie is lijfrentesparen interessant?

Lijfrentesparen kan een manier zijn voor zzp’ers om zelfstandig pensioen op te bouwen. Maar het kan ook nuttig zijn voor werknemers zonder pensioenregeling. Of voor wie in recente jaren te weinig pensioen heeft opgebouwd.

Bereken het eindkapitaal als je nu begint met sparen of wil doorsparen.


Voordelen van banksparen

Op deze pagina zie je de belangrijkste verschillen tussen banksparen en een lijfrenteverzekering.

Een groot voordeel van banksparen is dat het weinig kost. Je betaalt alleen afsluitkosten, eenmalig. Je krijgt ook rente over je tegoed.

Daarnaast zijn er vooral fiscale voordelen. Niet alleen is je inleg aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, wat er op de bankspaarrekening staat, blijft ook vrijgesteld van vermogensrendementsheffing.

Je gaat pas belasting betalen tijdens je pensioen, als het geld wordt uitgekeerd. Omdat je na je AOW-leeftijd in een lager belastingtarief valt, heb je uiteindelijk een fiscaal voordeel. Hier geniet je vooral tijdens het sparen van.

Alles op een rij

Met een bankspaarrekening kun je dus de volgende voordelen behalen:

  • Het is goedkoper dan een lijfrenteverzekering
  • Je krijgt belasting terug over je inleg
  • Je betaalt geen vermogensrendementsheffing
  • Op het moment van uitkeren betaal je minder belasting over je geld dan je nu zou moeten betalen.

Deze voordelen kunnen wel verschillen in persoonlijke situaties. Laat je bij twijfel goed voorlichten door een financieel adviseur.

Heeft banksparen ook nadelen?

Misschien vind je het een nadeel dat je geen geld van de rekening kunt opnemen. Maar dit moet je als een voordeel zien. Zo kom je niet in de verleiding en blijft je spaarpot voor later intact.