Aanvullend pensioen
vergelijken

Wil je een extra pensioen opbouwen, dan kun je kiezen uit een lijst van verzekeraars, banken en vermogensbeheerders. Wij vergelijken tientallen aanbieders voor je, gratis. Zo vind jij eenvoudig het financiële product dat het best bij je past.

Vergelijken
Beroepenlijstje: wie gaat wanneer met pensioen?
De gemiddelde pensioenleeftijd van Nederlandse werknemers is 65 jaar en 8 maanden, wat drie maanden later is dan vorig jaar en vergelijkbaar...
15/3/2024
Lees meer
Hoe kan ik extra pensioen opbouwen?
Lijfrentesparen biedt de mogelijkheid om zelfstandig voor een pensioenaanvulling te sparen, vooral nuttig voor zzp'ers of werknemers zonder pensioenregeling, met fiscale voordelen zoals aftrek...
15/3/2024
Lees meer
Is beleggen met mijn lijfrente-uitkering wel verstandig?
Bij het plannen van je pensioen staat je de keuze tussen het zekere van sparen en het potentieel hogere rendement van beleggen. Het is essentieel je comfort met risico, je financiële behoeften...
15/3/2024
Lees meer

Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op elke interessante vraag

Waarom aanvullend pensioen?

U kunt fiscaal aantrekkelijk sparen, waarmee uw geld wegzet voor uw pensioen.

Dat kan heel slim zijn als u nu een goed inkomen hebt, maar nog weinig pensioen heeft gespaard.

Wat is het belastingvoordeel?

U kunt de jaarlijkse inleg tegen uw hoogste inkomensschijf aftrekken. Als u met pensioen gaat, betaalt u belasting, maar dan liggen de tarieven meestal flink lager. Per saldo betekent dit een interessant belastingvoordeel voor u. De overheid subsidieert deze regeling, net als bij de hypotheekrenteaftrek.

Als u echter weinig kunt aftrekken omdat uw inkomen laag is, is de regeling mogelijk minder interessant. Ook als u al veel pensioen gespaard heeft, valt u misschien niet meer in de laagste schijf als u de AOW-leeftijd bereikt.

We kunnen u helpen om te bepalen of een aanvullend pensioen interessant is voor u.

Is het wel de moeite waard?

U kunt tot 30% van uw inkomen aftrekken, dus dit is voor veel mensen erg interessant. Als u nu al veel pensioen heeft gespaard is het soms minder interessant. Als u ondernemer bent of een pensioentekort heeft is het bijna altijd het overwegen waard.

Wat als de overheid de regeling versobert?
Kan ik niet beter investeren in een huis of mijn bedrijf?

Dat is een goede vraag en uiteindelijk uw eigen afweging. Een andere afweging is om ieder jaar wel wat apart te leggen. Als u met pensioen gaat en u heeft alleen een huis, dan heeft u geen inkomsten behalve uw AOW. Ook voor een nieuwe hypotheek op latere leeftijd heeft u een inkomen nodig (en uw aanvullend pensioen helpt hier dan bij).

De aftrek vindt plaats per jaar. U kunt dus per jaar bepalen of u wilt meedoen met de regeling.
Als u in de toekomst minder kunt aftrekken, kunt u dan kiezen om te stoppen met nieuwe inleg. U heeft dan in ieder geval voordeel gehad in de jaren dat u veel kan aftrekken.

De overheid heeft in 2024 de aftrekregeling overigens juist verruimt als onderdeel van het nieuwe pensioenakkoord. De kans dat de regeling snel versobert wordt, lijkt daarom erg klein.

Welke vormen zijn er?

Er zijn twee varianten: u spaart of u belegt. Nadat u start kunt u bij veel aanbieders nog een keuze maken tussen sparen of beleggen. U kunt bij sparen uw geld kort of lang vastzetten. En bij beleggen kunt u zelf bepalen hoeveel risico u wilt lopen. Kortom, u houdt veel controle over wat u met uw geld doet.

Kan ik tussendoor geld opnemen?

Nee, tenzij u een erg hoge boete betaalt. Dit is eigenlijk nooit een interessante optie. U kunt het beste ervan uit gaan dat u tot uw AOW niet bij het geld kan.

Wat als de aanbieder failliet gaat?

Als u spaart, valt het tegoed onder het depositogarantiestelsel van 100.000 euro per persoon per bank.
Als u belegt dan heeft u een bescherming tot 20.000 euro.
De banken en verzekeraars staan onder streng Nederlands toezicht, en zijn verplicht om pensioentegoeden afgezonderd te beheren. De kans hierop is daarom erg klein.