Is beleggen met mijn lijfrente-uitkering wel verstandig?

Dirk Folkerts
11 Jan 2022
5 min leestijd

De keuze tussen sparen en beleggen is een dilemma. Als het gaat om je pensioen, wordt die keuze zo mogelijk nog lastiger. Ga je voor zekerheid of ga je voor een kans op een hogere uitkering? Deze vragen helpen je bij het maken van een keuze.

Als je een kapitaal hebt opgebouwd waarmee je op of rond je pensioendatum een lijfrente-uitkering moet kopen, kun je zelf kiezen bij welke aanbieder je dat doet en welk type lijfrente-uitkering je neemt.

Kies je voor de zekerheid van een vaste spaarrente over je kapitaal? Of wil je misschien een deel van je kapitaal laten beleggen, zodat je kans hebt op een hoger pensioen? Beide opties hebben voor- en nadelen.

Welke optie past bij jou? Stel jezelf daarvoor de volgende vragen.

1. Past beleggen bij mij?

Als je nerveus wordt van onzekerheid, dan ligt het niet voor de hand om met je pensioengeld te gaan beleggen. Dat is een simpele stelregel. En wat dan als je houdt van een gokje? Moet je dan wel gaan beleggen? Dat is minder eenvoudig te zeggen. Of je dat risico kunt nemen, hangt ook af van je financiële situatie. Kijk dus goed naar je inkomen en uitgaven na je pensionering, ook als je twijfelt tussen beleggen en sparen.

2. Kan ik het geld missen?

Het maakt een groot verschil of je pensioen is bedoeld om van te leven of om iets extra’s achter de hand te hebben voor leuke dingen. Bij pensioen dat is bedoeld om van te leven, is het belangrijk om zoveel mogelijk zekerheid in te bouwen. AOW is voor de meeste Nederlanders een zeker inkomen. Pensioen van je werkgever is dat vaak ook, al komt daar met het nieuwe pensioenstelsel wel verandering in (zie vraag 4).

Is de AOW plus het pensioen dat je bij je werkgever opbouwt toereikend om van te leven? Kun je er je vaste lasten en boodschappen mee betalen en hou je dan ook nog wat over? Heb je genoeg spaargeld achter de hand om incidentele uitgaven te kunnen betalen? Dan zou je kunnen denken aan beleggen met je lijfrente.

3. Heb ik een plan B?

Als je een beleggingslijfrente afsluit, krijg je van de aanbieder een overzicht van de uitkeringen die je kunt verwachten bij een bepaald verondersteld rendement. De aanbieder zal je erop wijzen dat je aan dat overzicht geen rechten kunt ontlenen. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Het is dus goed om je voor te bereiden op het scenario dat de uitkering van een beleggingslijfrente lager uitpakt dan verwacht. Wat doe je dan? Misschien moet je dan je uitgavenpatroon aanpassen. Hoe ga je dat doen? Minder op vakantie? Minder vaak uitgaan? Of minder uitgeven aan kleding of interieur?

Je kunt ook nadenken over manieren om je inkomen aan te vullen. Kun je bijverdienen door te gaan werken? Heb je een kamer over die je kunt verhuren, of een vakantiehuisje? Of heb je een auto of camper om te delen? Dat maakt het makkelijker om aan extra geld te komen.

4. Beleg ik ook met het pensioen dat ik als werknemer heb opgebouwd?

Als je pensioen hebt opgebouwd bij een werkgever door middel van een beschikbarepremieregeling, dan kun je ook daarmee kiezen voor een variabel pensioen. Een beschikbarepremieregeling is een pensioenregeling waarbij het pensioenkapitaal niet op voorhand vaststaat. Werknemers betalen een premie die wordt belegd.

Afhankelijk van het beleggingsresultaat kan een hoger of lager pensioen worden aangekocht. Je kunt daarbij zelf kiezen voor een vast of een variabel pensioen. Kies je voor variabel, dan blijft een deel van het kapitaal ook na de pensioendatum belegd. Een variabel pensioen kan per jaar 15 procent hoger of lager uitpakken.

In het nieuwe pensioenstelsel vervalt uiteindelijk voor iedereen het vaste kapitaal op de einddatum. Ook krijgt iedereen de keuze voor doorbeleggen of niet.

Moet je zowel voor het pensioen uit je pensioenregeling als voor je lijfrentekapitaal een keuze maken voor vast of variabel? Dan is het extra belangrijk om na te gaan hoeveel risico je kunt dragen.

5. Welke aanbieder kies ik?

Beleggen met je lijfrentekapitaal kun je niet zelf doen. Daar heb je een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling voor nodig. Als je een beleggingslijfrente overweegt, is het goed om bij verschillende aanbieders offertes op te vragen. Let daarbij in ieder geval op de volgende punten:

  • Hoe hoog zijn de uitkeringen, zowel bij aanvang als in de toekomst?
  • Hoe groot zijn de variaties die in de uitkeringen kunnen voorkomen?
  • Is het mogelijk je kapitaal voor een deel te beleggen en voor een ander deel niet?
  • Welke risicoprofielen zijn er mogelijk? Kun je tussentijds van risicoprofiel wisselen?
  • Hoe is beleggingsbeleid van de aanbieder? Waarin wordt je geld belegd en hoe is het gesteld met de spreiding?

6. Heb ik advies nodig?

Pensioenuitvoerders moeten deelnemers van een pensioenregeling goed begeleiden bij de keuze voor een vast of een variabel pensioen. Begeleiding kan ook van pas komen als je (naast je pensioenregeling) zelf lijfrentekapitaal hebt opgebouwd.

Als je weinig verstand hebt van beleggingsrisico’s of als je niet weet hoeveel geld je in de toekomst nodig hebt, kun je je laten bijstaan door een onafhankelijk pensioenadviseur. Het gaat om veel geld en je keuze later terugdraaien is in de meeste gevallen niet mogelijk. Een goed advies is dus zeker niet overbodig.

(Redactie Vrijelijfrente.nl, 21 februari 2023)